Από τα χιλιάδες είδη κατσαρίδων που υπάρχουν, μόνο 50 περίπου έχει αναφερθεί ότι δημιουργούν προβλήματα σε κατοικίες και άλλες κατασκευές. Πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετούν , ιδιαιτέρα τα αρσενικά αλλά τυπικά θεωρούνται βαδιστικά είδη. Ζουν σε αποικίες πολλών ατόμων διαφόρων σταδίων , σε υγρές και συνήθως σκοτεινές θέσεις. Είναι παμφάγες αλλά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αμυλούχες και ζαχαρούχες τροφές. Ενδιαφέροντα είδη στην Ευρώπη είναι τα Blattella germanica, Blatta orientalis, Periplaneta americana, Supella longipalpa και Polyphaga aegyptiaca.
Υγειονομική Σημασία
Έχουν βρεθεί κατσαρίδες μολυσμένες με 40 περίπου είδη βακτηρίων, παθογόνων για τα σπονδυλωτά όπως εκείνα της λέπρας, βουβωνικής πανώλης, δυσεντερίας, παιδικής διάρροιας, τυφοειδούς πυρετού, γαστρεντερίτιδας κ.α Διάφοροι ιοί , όπως αυτοί της μολυσματικής ηπατίτιδας και της πολιομυελίτιδας μπορεί να μεταδοθούν επίσης με κατσαρίδες καθώς και ορισμένοι μύκητες. Αλλεργικές εκδηλώσεις όπως δερματίτιδες, οιδήματα των βλεφαρίδων κ.α έχουν αποδοθεί σε άμεση επαφή του ανθρώπου με κατσαρίδες.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΝΗΣ
H καθημερινή καθαριότητα ,επισκευή κατασκευών, απομάκρυνση άχρηστων υλικών από κατοικίες, τροφών και πηγών στάσιμου νερού είναι κάποια μέτρα που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν και κρίνονται απολύτως απαραίτητα. Η καθαριότητα των χώρων παρασκευής και διατήρησής τροφίμων, αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια απαλλαγής από κατσαρίδες.
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Τα δολώματα αποτέλεσαν επαναστατική μέθοδο καταπολέμησης κατσαρίδων ιδιαίτερα της B.germanica. Έχει βρεθεί ότι η διασπορά πολλών σταγόνων δολώματος είναι αποτελεσματικότερη από την τοποθέτηση μιας μεγάλης σταγόνας, ενώ σε χαμηλούς πληθυσμούς μια σταγόνα είναι αρκετή. Δολώματα σε μορφή gel που περιέχουν fipronil , acetamiprid, abamectin και imidacloprid έχουν αποτελεσματικότητα 96-99% στην καταπολέμηση του P.americana για διάστημα 6 μηνών ή και περισσότερο.
Η εφαρμογή εντομοκτόνων σε σχισμές και ρωγμές τοίχων επηρεάζει σημαντικά την διαθεσιμότητα χώρων ανάπτυξης και είναι δραστική εναντίον κατσαρίδων αλλά και άλλων εντόμων με παρόμοιες συνήθειες, γιατί αυτά προτιμούν να κρύβονται σε μικρούς και σκοτεινούς χώρους.
Για ψεκασμούς εσωτερικών ή εξωτερικών επιφανειών χρησιμοποιούνται κυρίως πυρεθροειδή και πυρεθρίνες ενώ για ψεκασμούς χώρου χρησιμοποιούνται πυρεθροειδή, πυρεθρίνες ή απωθητικές ουσίες σε μορφή αεροζόλ.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Κολλητικές παγίδες , οι οποίες τοποθετούνται σε σκοτεινά σημεία και περάσματα των κατσαρίδων.
πηγή: Έντομα & άλλα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας - εκδ. CCity Publish