Λίγα λόγια:
Πέρα από τον παράγοντα όχλησης, τα κουνούπια είναι φορείς για μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας και είναι νούμερο ένα δημόσιος εχθρός στη μάχη κατά των παγκόσμιων μολυσματικών ασθενειών. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια(ελονοσία, Δάγκειος , κίτρινος πυρετός, πυρετός του Δυτικού Νείλου κλπ) προκαλούν εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο με δυσανάλογες επιπτώσεις στα παιδιά και τους ηλικιωμένους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η καταπολέμηση τους κρίνεται απαραίτητη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Τα κουνούπια ανήκουν στην τάξη Diptera ενώ αυτά που έχουν υγειονομική σημασία ανήκουν κυρίως στα γένη Aedes, Anopheles και culex. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι αυγό-προνύμφη-νύμφη-ακμαίο. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Επομένως, σε όλα τα στάδια εκτός του ακμαίου το κουνούπι χρειάζεται υδρόβιο περιβάλλον για να επιβιώσει(πχ λίμνες, στάσιμα νερά, βάλτοι, ρέματα, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων).
Καταπολέμηση:
Πριν ξεκινήσει η έρευνα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών πρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα των ειδών,η εποχή, και οι θέσεις αναπαραγωγής τους ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το ποιος είναι ο πιο δραστικός, οικονομικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης για το περιβάλλον και τους οργανισμούς - μη στόχους.
Αντιμετώπιση ή καταπολέμηση των κουνουπιών, δεν σημαίνει απλά να ψεκάσουμε με κάποιο εντομοκτόνο. Όσο αποτελεσματικό και αν είναι αυτό, αν προηγουμένως δεν βρεθούν οι εστίες αναπαραγωγής και οι αιτίες που οδήγησαν στην έξαρση του πληθυσμού των κουνουπιών , τα αποτελέσματα όσο καλά και αν είναι θα αποδειχθούν πρόσκαιρα ή ανεπαρκή και δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα κουνούπια,
Υπάρχουν Φυσικά μέτρα αντιμετώπισης όπως:
Εφόσον δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις προηγούμενες μεθόδους καταφεύγουμε σε χημικά μέτρα όπως:
Οι μηνιαίες εφαρμογές τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθοριστικές για την αντιμετώπιση τους , ενώ τα σκευάσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την έγκριση κυκλοφορίας για να είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα ζώα.
πηγή: Έντομα & άλλα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας - εκδ. CCity Publish