215 551 8457

Οι κοριοί και τρόποι αντιμετώπισης

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των κοριών καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Οι κοριοί είναι μικρά έντομα που τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν το είδος Cimex lectularius ευρέως διαδεδομένο σε τροπικές και μη περιοχές και το C. hemipterous είδος κυρίως των τροπικών περιοχών.

Οι κοριοί προτιμούν να τρέφονται την νύχτα που κοιμούνται οι άνθρωποι, και την ημέρα σε σκοτεινά δωμάτια. Οι κοριοί αντίθετα με τις ψείρες δεν μένουν στον άνθρωπο παρά μόνο για να τραφούν . Κατά την διάρκεια της ημέρας τόσο τα ενήλικα όσο και προνύμφες είναι αδρανή και κρύβονται σε σκοτεινές και ξηρές θέσεις όπως σχισμές επίπλων, πατωμάτων,τοίχων ,κάτω από ταπετσαρίες, ραφές στρωμάτων και κρεβάτια.

Τα θηλυκά αποθέτουν 6-10 αυγά ανά βδομάδα, στις ίδιες θέσεις όπου κρύβονται κατά την διάρκεια της ημέρας. Ζουν από αρκετές εβδομάδες έως πολλούς μήνες και σε αυτό το διάστημα αποθέτουν 50-200 αυγά.
Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών κοριών είναι:
• Εύκολη εύρεση τροφής
• Πληθώρα ρωγμών και μικρών σχισμών σε απόσταση έως 15 μέτρα από τον ξενιστή
• θερμοκρασία 28-32 βαθμούς Κελσίου
• Σχετική υγρασία 75-80%

Οι κοριοί έχουν περιορισμένες δυνατότητες εξάπλωσης διότι δεν έχουν λειτουργικές πτέρυγες.
Μπορούν όμως να εξαπλωθούν σε νέες θέσεις με την μεταφορά επίπλων και κλινοσκεπασμάτων.

Στο παρελθόν θεωρούνταν ότι οι κοριοί δεν μετέφεραν παθογόνα στους ανθρώπους αλλά στην Αφρική καταγράφηκε ότι ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται μηχανικά με τους κοριούς . Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αναφυλαξία, εξανθήματα ή ερεθισμό στο δέρμα.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ

Οι κοριοί μπορεί να απομακρυνθούν από τα καταφύγια ή τις θέσεις ανάπαυσης με την χρήση ηλεκτρικής σκούπας και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται ταυτόχρονα και όλα τα αλλεργιογόνα που τους συνοδεύουν.
Επίσης μπορούν να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους με απλή κολλητική ταινία του εμπορίου ή βουρτσίζοντας τους σε δοχείο που περιέχει αλκοόλη ή σαπουνόνερο.
Μπορεί να γίνει και εφαρμογή ατμού σε στρώματα και ρούχα από ειδικά εκπαιδευμένους τεχνικούς με ανάλογη πείρα και μόνο με την χρήση κατάλληλων μέσων.

ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Οι ψεκασμοί εσωτερικών χώρων γίνονται με πυρεθροειδή (deltamethrin, alpha cypermethrin, lambda cyhalothrin κλπ) ή ρυθμιστές ανάπτυξης ( flufenoxuron) σε θέσεις όπου κινούνται οι κοριοί και σε θέσεις καταφύγια όπου συνηθίζουν να κρύβονται κατά την διάρκεια της ημέρας..
Επίσης χρησιμοποιούνται ετοιμόχρηστα διαλύματα υπό πίεση aerosol που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα παρασιτοκτόνα που περιέχουν τα παραπάνω διαλύματα είναι συνήθως πυρεθρίνες, πυρεθροειδή και άλλες συνεργιστικές ουσίες.

πηγή: Έντομα & άλλα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας - εκδ. CCity Publish

Ολοκληρωμένες εφαρμογές στον τομέα των απολυμάνσεων και απεντομώσεων.

Share this post!

Copyright © 2024 - bioactive.gr
Developed by nerduin.com
envelopephone-handsetmapcrossmenuchevron-right