215 551 8457

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΚΡΟΤΩΝΕΣ

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα τσιμπούρια, τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης.

Τα τσιμπούρια είναι μεγάλου μεγέθους ακάρεα, κοσμοπολίτικα εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που τρέφονται με το αίμα των ξενιστών τους. Είναι χαρακτηριστικό τους ότι αγκιστρώνονται στον ξενιστή και μυζούν αίμα ή άλλα υγρά. Η σπουδαιότητά τους οφείλεται στο ότι με την συνήθειά τους να μυζούν αίμα, μεταδίδουν ασθένειες στον άνθρωπο και τα ζώα. Μερικές ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι η νόσος του Lyme όπου χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το κόκκινο σημείο στην θέση του νύγματος το οποίο σταδιακά απλώνεται και μεγαλώνει (μεταναστευτικό ερύθημα), η Τουλαραιμία, ο αιμοραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό κ. α.

Στη χώρα μας έχουν αναφερθεί λίγα περιστατικά νοσημάτων από τσιμπούρια. Όμως οι αρρώστιες που μπορεί να μεταφέρουν αν είναι μολυσμένα μπορεί να είναι σοβαρές γιαυτό πρέπει να παίρνετε προφυλάξεις.

ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Τα τσιμπούρια ζούνε σε πολλά μέρη, στην εξοχή, στα χωριά και στις πόλεις. Προτιμούν περιοχές με υγρασία και σκιά, μέσα ή κοντά σε δάση ή περιοχές με πυκνή βλάστηση, χόρτα, γρασίδι ή θάμνους, σε λιβάδια, βάλτους, πάρκα και κήπους μέσα σε πόλεις. Γι’ αυτό, αν ζείτε, εργάζεστε ή επισκέπτεστε τέτοιες περιοχές (π.χ. αγρότες, κτηνοτρόφοι, ξυλοκόποι, κηπουροί, όσοι κάνουν κάμπινγκ, φυσιολάτρες, ορειβάτες, πεζοπόροι, κυνηγοί), πρέπει να παίρνετε προφυλάξεις.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Τα τσιμπούρια θα σας βρουν όταν πάτε στην εξοχή, όταν περπατάτε ανάμεσα σε φύλλα και χόρτα, κοντά σε θάμνους και βλάστηση. Δεν πηδούν και δεν πετούν, αλλά περπατούν στο έδαφος και σκαρφαλώνουν σε φυτά. Περιμένουν μέχρι να περάσει ένα ζώο ή άνθρωπος για να γαντζωθούν σε αυτό, προσκολλώνται στο δέρμα και τρέφονται με αίμα, συνήθως για πολλές ημέρες. Τα τσιμπούρια ζουν όλο τον χρόνο, αλλά είναι πιο δραστήρια από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Οι μέθοδοι καταπολέμησης των κροτώνων περιλαμβάνουν:

1.Ατομική προστασία. Μπορούμε να τους αποφύγουμε αν δεν συχνάζουμε σε αγρούς, δάση κλπ. Με τη χρήση καθορισμένων μονοπατιών κατά τους περιπάτους μπορεί να αποφευχθεί η επαφή μας με κρότωνες που υπάρχουν στην χλόη.

2.Απομάκρυνση κρότωνα.

Αν βρείτε τσιμπούρι στο σώμα σας, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με σωστό τρόπο με κατάλληλη λαβίδα/ τσιμπιδάκι, από ιατρό ή κάποιον που να γνωρίζει τον σωστό τρόπο . Εάν δεν ξέρετε τον σωστό τρόπο αφαίρεσης του τσιμπουριού ή δεν έχετε την κατάλληλη λαβίδα, ΜΗΝ βγάζετε μόνοι σας το τσιμπούρι, αλλά πηγαίνετε άμεσα στον ιατρό, στο πιο κοντινό Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο. ΜΗΝ ζουλήξετε, ΜΗΝ σπάσετε, ΜΗΝ συμπιέσετε και ΜΗΝ τρυπήσετε το σώμα του τσιμπουριού (αυτό αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης). Μην πιάνετε το τσιμπούρι με γυμνά χέρια, αλλά πάντα με γάντια. Μην βάζετε τίποτε πάνω στο τσιμπούρι (π.χ. αναμμένο σπίρτο, τσιγάρο, βαζελίνη, παραφίνη, πετρέλαιο, λάδι, βερνίκια/μανό νυχιών, υγρό σαπούνι, άλλη ουσία), γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Πώς αφαιρούμε σωστά ένα τσιμπούρι από το δέρμα:

- Με μία κατάλληλη λαβίδα με λεπτά και στενά/ μυτερά άκρα, πιάνετε το τσιμπούρι (το κεφάλι του) όσο πιο κοντά στο δέρμα γίνεται (προσοχή: όχι με τσιμπιδάκια φρυδιών, καθώς έχουν πλατιά άκρα που μπορεί να το ζουλήξουν). Τραβάτε το τσιμπούρι προς τα πάνω, αργά και σταθερά, με ήπια δύναμη. Μην στρίβετε, μην πιέζετε και μην τραβάτε το τσιμπούρι απότομα. Όπως έχετε πιάσει το τσιμπούρι με τη λαβίδα, τυλίξτε το σε λίγο χαρτί τουαλέτας και πετάξτε το στην τουαλέτα. Αφού αφαιρέσετε το τσιμπούρι, καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή του τσιμπήματος και τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό και απολυμάνετε την περιοχή με αντισηπτικό (οινόπνευμα ή ιώδιο).

3.Χημική καταπολέμηση. Πολλά σκευάσματα είναι δραστικά εναντίον κροτώνων. Αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν στους χώρους ανάπτυξης τους. Υπολειμματικοί ψεκασμοί επιφανειών όπου συχνάζουν οι κρότωνες για να τραφούν μπορούν να γίνουν με διάφορα πυρεθροειδή. Προσβολές σπιτιών και στάβλων απαιτούν επαγγελματική διαχείριση από εξειδικευμένο προσωπικό. Εκτός όμως από την εφαρμογή παρασιτοκτόνων στα ζώα ξενιστές , θεωρείτε σκόπιμο να εφαρμόζονται απωθητικές ουσίες ή αμπούλες για εμβάπτιση των ζώων ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της άνοιξης.

Πήγη: Έντομα και άλλα αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας, CCITY PUBLISH

Προστασία από τσιμπούρια (κρότωνες) Συνοπτική έκδοση - περισσότερες πληροφορίες στο www.eody.gov.gr→ «Τσιμπούρια

Ολοκληρωμένες εφαρμογές στον τομέα των απολυμάνσεων και απεντομώσεων.

Share this post!

Copyright © 2024 - bioactive.gr
Developed by nerduin.com
envelopephone-handsetmapcrossmenuchevron-right